Bingo Bell RC 112 & Louise Ingwald ska rida division II

Första träningen efter betäckningssäsongen!

Louise & Bingo är ombedda att representera Växjöortens Fältrittklubb i division II hoppning! Första omgången går 22/8 i Braås och blir deras första start på säsongen.

”Bingo känns fin, han verkar ha uppskattat 3 månaders paus från hoppningen.” / Louise

Mankhöjden på Bingos avkommor

Valorous Royal

Just nu i betäckningssäsongen får jag många frågor om vilken storlek på avkommorna som Bingo Bell RC 112 lämnar. Svaret är VARIERAT! Hittills har bara en avkomma blivit lika liten som honom eller mindre, det är Belinda V. Hon mättes till 135 cm som 3 åring och blir nog inte större än gissningsvis 138 cm, vilket även hennes mamma är. Valorous Regent är en bra bit över 150 cm trots att hans mamma bara var 144 cm.

Bingo har en avkomma med ett gotlandsruss som mamma, den avkomman blir såklart mindre, det säger sig självt. Men renrasiga avkommor med mödrar från 139-147 har blivit D-ponnyer hela bunten. Det är svårt att sia om hur stora avkommorna blir eftersom Bingo egentligen är ganska liten i relation till hans föräldrars storlek (båda d-ponnyer). Men han lämnar inte litet, men inte heller verkar han lämna väldigt stort.

Förmodligen är det så att Regent blev väldigt stor på grund av hans mammas insulinresistens (fång) under hennes dräktighet. Det är vanligt att människor med insulinresistens under graviditeten får väldigt stora barn som oftast på grund av detta föds via kejsarsnitt. Men, det är ingen absolut sanning att det är därför Regent är så stor, men det är troligtvis så då hans halvsyskon med samma mamma är 140 resp 145.

Valorous Regent

Har du ett stort sto och är orolig att du får en avkomma som växer över så är det nog ganska oberoende vilken hingst du väljer. Det kan bli stort, det kan bli litet och det kan bli medel. Men hittills har Bingo inte lämnat mer än 1 avkomma mindre än 140, bortsett den med russ-mamma.

Bingo är slutmätt 140 cm som 13 åring.

Lite statistik om de båda hingstar.

Jag har gjort en liten statistik av betäckta ston, dräktiga och hur många som resulterade i föl.

Ni kan hitta statistik för Bingo Bell RC 112 HÄR
och Brolötens Grafit RC 70 HÄR

Vad gäller båda hingstarna så är det säsongerna från och med att jag tog över dem. Hur många Bingo betäckte sin första säsong är högst oklart, likaså för Brolötens Grafit säsongen 2008.

Antalet  avkommor presenter som N och (N) där de antal som är inom parentes är totalt antal avkommor men där ett antal utav dem saknar pass.

Vår fina Prinsessan finns inte mer.

Igår fick vår högt älskade och nu saknade Prinsessan somna in vid den högaktningsfulla åldern av 29. Prinsessan har varit en klippa här på gården som fungerat som sällskap till allt från betäckningsston till en skadad Bingo. Hon är så otroligt saknad här hemma.

Välkommen hit – Önnarps Olivia

Önnarps Olivia på Önnarp sommaren 2008.

Förra helgen anlände Önnarps Olivia till Villtofta och stuteriet. Hon ägs utav Lisa Nilsson Hammarberg och ska bo här tillsvidare. Jag träffade Olivia som 3 åring på Önnarps stuteri redan 2008 samt under åren jag var där 2008-2010. Olivia är i år betäckt med Castle Verdi RC 118 och i början på November ska hon dräktighetskontrolleras då detta tyvärr inte blivit av förrän nu, så håll tummarna. Olivia betäcktes 2018 och var konstaterat dräktig men har dessvärre resorberat.

Betäckningssäsongen 2019

Nu är det höst på riktigt i Villtofta, regnet har öst ner hela dagen. Bingo ser sådär nöjd ut över det tråkiga vädret. Betäckningssäsongen var desto roligare, mesta dels. Förutom att vi fick avbryta säsongen några veckor på grund av en välriktad spark som oturligt nog träffade Bingo i ena ögat så har det flutit på – och samtliga betäckta ston 2019 är dräktiga! Så himla roligt! Och Bingo fick bara ett litet ärr över ena ögat, i övrigt klarade han sig helskinnad!

Bingos språngrulla hittar ni HÄR under fliken ”Betäckningar”.

Betäckningssäsongen 2019 inledd!

Idag betäckte Bingo Bell RC 112 sitt första sto för säsongen, det gick kanon. Det är Bäckagårdens Sally som är här för tredje gången och träffar Bingo. Än så länge är det 3 ston som hört av sig, varav då ett har dykt upp vi får se om de andra två damerna dyker upp i sommar. Roligast är att samtliga är renrasiga connemaror!

 

Foto : Åsa Blom Thulin

 

Valorous Royal är såld!

Idag flyttade Valorous Royal hemifrån till sin nya familj utanför Skövde.

Stort lycka till familjen Schnitzler med er nya ponny! <3